fbpx

Intuitivna meditacija

V položaju za meditacijo potrpežljivo in z zaupanjem čakam na sporočilo, ki mi  bo dano.  To je intuitivna meditacija.

Med tem, ko sedim, sem kanal, ki sprejema.  Brez vpletanje uma sem pozorna na sporočilo, ki prihaja iz predela srca.

20140625_170720

Kot učiteljica joge in meditacije sem prakticirala in poučevala različne vrste meditacije. V zadnjem letu pa po lastnem občutku izvajam intuitivno meditacijo. Poglabljam se v tisto, kar trenutno »potegnem«, prenesem iz Vesolja. Informacija vstopa iz temena v srce, kjer jo zaznam.

Za tovrstno meditacijo je pomembna  visoka senzibilnost, rahločutnost ločevanja uma od srca. Vibracija, sporočilo uma je čisto druge kvalitete, kot sporočilo srca. Zato, da ločiš med tem, kar ti servira um ali  glas v srcu je potrebna  koncentracija, pozornost. S prakso je sposobnost razločevanja vedno boljša in jasnejša.

Tako kot v razburkanem morju ne moremo videti dna, tako tudi ne moremo jasno ločiti ali slišati svoj notranji glas, če smo vznemirjeni.

Zato je priprava za intuitivno meditacijo zelo pomembna. Manj kot imamo izkušnje z meditacijo, več priprave potrebujemo. Bolj, ko smo imeli stresen dan, več časa potrebujemo, da se umirimo.

Um se najlažje umiri s telesno aktivnostjo in z dihalnimi tehnikami.

Preden začnemo z meditacijo bi bilo dobro, da naredimo prakso jogijskih asan, ker ta praksa umirja živčni sistem, odpira energijske centre in sprošča energijske blokade. Po  40 minutni praksi se usedemo v položaj za meditacijo in naredimo katero koli tehniko dihanja. Npr: Polno jogijsko dihanje, Dihanje 1:2, Nadi Shodanam pranayama, Ujjayi dih, Trikotno ali Štirikotno dihanje, Chandra bheda pranayama itd.

Dihalno tehniko izvajamo dokler se um popolnoma ne umiri. Z umirjenim umom se osredotočimo na teme in odpremo kanal, ki ga čutimo po hrbtenici od temena pa vse do medeničnega dna. Čakamo popolnoma odprti in z zaupanjem, da sporočilo vedno pride.

Včasih se sporočilo pojavi v obliki občutka, v obliki slike, v obliki vonja….je lahko zelo različno in nikoli tako, kot bi pričakoval naš um.

Včasih sporočilo dobimo takoj, včasih si pa kot v vakuumu in ti ne preostane drugega, kot da čakaš potrpežljivo.

Sporočila so pogosto  popolnoma iracionalna, nepričakovana.

Zato je pomembno, da ne dovolimo, da  um začne sodelovati. Um ne sme analizirati. Sporočilo opazujemo in ga poskušamo doumeti s srcem.  Če čutimo frustracijo  verjetno sporočilo analiziramo z umom. Ko sporočilo pride iz srca in ga dojemamo s srcem, bomo čutili realizacijo, modrost, občutek Božanskega.

Dovolimo, da se zgodba razvije po svoje, brez posebnih vznemirjenj, kritik ali sprejemanj, kot val, ki se zvija naravno, brez prisile.  Potek meditacije  je mehek, nepredvidljiv, to je potovanje. Če se prepustimo, smo radovedni in pogumni,  nas bo sporočilo peljalo naprej v zgodbo, ki nas uči. Modrost srca nas uči, kot notranji učitelj, ki je hkrati tudi celo Vesolje.

Bomo videli, slišali, vohali ali občutili to, kar trenutno potrebujemo. Kadar bo dovolj, bo naša zavest prešla na telo. Zavedali se bomo telesa, diha, prostora. Potovanja bo konec.

Z intuitivno meditacijo se povezujemo z večno modrostjo, ki je v nas in zunaj nas hkrati. Ko odpremo kanal, pošiljamo svojo namero in Vesolje odgovarja, nam da to, kar trenutno potrebujemo za rast. Odgovore na vsa naša vprašanja lahko dobimo v intuitivni meditaciji.

Odgovore lahko dobimo tudi zunaj sebe, od ljudi, vendar ali so to pravi odgovori?

Zase lahko rečem, da ne poslušam in ne sprašujem več druge. Za svoje pomembne odločitve ali vprašanja iščem odgovore v meditaciji. V meditaciji pa najdem še veliko več, kot samo odgovore. Najdem resnico.

Članki o meditaciji:

https://www.apsara.si/meditacija/

https://www.apsara.si/meditacija-za-uspesen-delovni-dan/

Ana Colja

 

%d bloggers like this: