fbpx

O Mandalah

Beseda mandala v sanskrtu pomeni »krog, popolnost«. Mandala je  energijski diagram, zapis, ki oddaja. Je božanski ritem, ki se izraža v vsemu, kar nas obkroža.

Struktura vsega materialnega  vsebuje mandalo. Če opazujemo naravo, bomo videli, da struktura snežinke je v obliki mandale, svetlobni žarki so v obliki mandale, zvok Aum ima obliko mandale oz. jantre, vodni kristali so v obliki različnih mandal pod vplivom besed, zvoka, prerezano jabolko je v obliki mandale, prerezana limona, korenje, pomaranča, deblo drevesa itn.

Človeško telo je sestavljeno iz 70 % vode. Na nivoju celic struktura človeka je mandala, ki se spreminja glede na notranje in zunanje vplive. Naše energijsko telo, oz. aura je v obliki mandale. To so univerzalni  energijski vzorci, ki se uporabljajo v oblikovanju vsega, kar je materialno. Na nivoju energije vse nastaja iz iste strukture, inteligence iz istega izvora.

V mandalah v naravi lahko najdemo sveto geometrijo: krogi, trikotniki pravilnih oblik in vsi simboli, ki se iz centra odpirajo navzven.

Mandala, ki jo rišemo lahko izraža našo  preteklost, trenutno stanje ali prihodnost. Ko rišemo mandalo, smo osredotočeni, koncentrirani in izražamo nekaj podzavestnega. Izražamo nekaj, kar je v nas in želi priti na plano. Nekaj kar bi radi ozavestili, predelali.

Zato je risanje mandal pravzaprav oblika meditacije. Ker vsebujejo sveto geometrijo, mandale nas ščitijo in zdravijo.

Če pogledamo zgodovino, bomo videli, da  risanje mandal obstaja odkar obstaja človek. V vseh kulturah, v cerkvah, mošejah ali templjih bomo srečali  mandale. Navedla bom nekaj primerov uporabe mandal v starih kulturah: budistične in tibetanske mandale, keltski labirint, azteški koledar, taoistični simbol jin-jang, mošej, medicinska kolesa in peščene mandale ameriških Indijancev, avstralski domorodci aborigini in Bora obroč.

Obstajajo različne tehnike risanja mandal.  Struktura risanja ima določene zakonitosti in bazira na sveti geometriji rože življenja, ki predstavlja vzorec, na katerem temelji vso materialno stvarstvo .

Sama sem se učila risati pri gospe Ireni Jarc in sem ji za to znanje zelo hvaležna.

Tudi sama organiziram tečaje risanja mandal in predajam to znanje naprej.

Nekaj mojih mandal:

            

 

Mandala je  energijski diagram, zapis, ki oddaja.
Je božanski ritem, ki se izraža v vsemu, kar nas obkroža.