fbpx

SOHAM mantra diha

Soham mantra je univerzalna mantra.  Njena vibracija je del diha, znana je kot mantra diha.

Sooooooo… je zvok vdiha in Hammmmm…. je zvok izdiha.

Soham v prevodu iz Sanskrta pomeni “Jas sem ta”. “Ta” se nanaša na univerzum, na Izvor, na najvišjo realnost ali  Boga (Atman).

Njen izvor prihaja iz Isavasya Upanishad.

Sporočilo mantre je ” Jaz sem eno z univerzumom, z Izvorom ali Bogom”. To ne pomeni, da smo Bogu enaki, ampak da smo v svojem bistvu, kot duša neločljiv del njega. Smo soodvisni od njega. Kvantitativno nikoli ne moremo biti tako brezmejni kot Bog. Lahko pa razvijamo Njegove kvalitete in po kvalitetah smo mu podobni. Bog je Sad-Cid- Ananda: Večen, poln blaženosti in znanja. Vse lastnosti in kvalitete, ki jih imamo mi v majhnih količinah jih ima On neomejeno.

Izvedba:

Pri izvedbi se samo osredotočimo na dihanje. Čim manj ga kontroliramo, dihajmo lahkotno skozi nos. Kadar vdihujemo, v umu zapojmo Sooooo in dvigujemo svojo zavest iz medeničnega dna vse gor do tretjega očesa (Ajna center).

Pri izdihu pa v umu zapojmo Hammmm in spuščajmo svojo zavest iz tretjega očesa navzdol proti medeničnem dnu.

V umu pojemo tako dolgo, kot je naš vdih in izdih. Koncentracija naj bo ves čas usmerjena na mantro. Mantro ne ponavlajmo samo mehansko, ampak se zavedamo njenega pomena.

Ta osredotočenost na mantro bo osvobodila um. Sama beseda mantra, v Sanskrtu pomeni “osvoboditev od uma”.

 

Učinki:

Mantra Soham nam pomaga, da sprostimo napetost v glavi in distanciramo od težavah, posledično se popolnoma umirimo. Dobro je, da jo izvajamo takrat, ko smo močno mentalno napeti.

Mantra nas bo dvignila na višji nivo zavesti.

Izvajamo jo toliko časa, dokler ne postanemo popolnoma mirni. Dokler se naš um popolnoma ne utiša. Tisti, ki imajo nemiren um bodo potrebovali več časa, da ga umirijo.

Bodite potrpežljivi, um se bo prej ali slej umiril in prišel bo mir v glavi in srcu.

Izvedba mantre/klikni na spodnjo povezavo:
Om So Hum

Ana U. Kapun

 

 

 

%d bloggers like this: