fbpx

Joga za predšolske otroke

Otroci ljubijo gibanje. Skozi jogo imajo priložnost, da spoznavajo in razvijajo svoje gibalne in mentalne sposobnosti. V obdobju od 4 – 6 let imajo že dobro razvito koncentracijo, da lahko sledijo navodilom ter vztrajajo v različnih gibalnih položajih.

Program joge za otroke sestavljajo:

1. DIHALNE TEHNIKE (klikni za več)

Z dihalnimi tehnikami vplivamo na povečevanje dihalnih kapacitet. Z njimi otrok umirja in obnavlja živčni sistem in celo telo. Spoznava proces dihanja, ki je lahko nezaveden ali nadzorovan. Uči se usmerjanja pozornosti in koncentracije.

2. ASANE (klikni za več)

Asane so jogijski položaji, ki vplivajo na razvoj gibalno – motoričnih sposobnosti:
• gibljivost,
• moč,
• ravnotežje,
• vzdržljivost,
• koordinacija.

Asane blagodejno vplivajo na razvoj kosti in mišic, masirajo in s tem spodbujajo delovanje vseh organov in hormonskih žlez v telesu.
Asane so položaji, ki otrokom omogočajo raziskovanje lastnega telesa in odkrivanje do sedaj neznanih gibalnih zmožnosti. Teh položajev je zelo veliko in ti za otroka predstavljajo izziv.

Štiriletna praksa poučevanja joge za otroke mi je pokazala, da večina otrok uživa v spoznavanju svojega telesa in njegovih meja. Velikokrat so tudi sami presenečeni, kako hitro napredujejo in kaj vse je njihovo telo zmožno narediti.

V tej starosti so otroci najbolj gibljivi in sposobni delati tudi najbolj zahtevne jogijske položaje, ki jih večina odraslih ne zmore.
Z redno prakso joge otroci še bolj razvijajo svoje gibalne sposobnosti in razvijejo pravilno telesno držo. To vpliva tudi na njihovo samozavest, ki se z napredkom v asanah zelo krepi.

Pri izvedbi jogijskih položajev je treba biti osredotočen in motiviran. Otrok intuitivno želi doseči vsak jogijski položaj. Tako nezavedno razvija globoko koncentracijo in osredotočenost, krepi svoj značaj in se uči vztrajati do željenega cilja.


3. TEHNIKE SPROŠČANJA (klikni za več)

Vsaka ura joge se končuje z zavestnim sproščanjem po delih telesa. Otroci ležijo na hrbtu in spoznavajo posamezne dele telesa in organe ter se učijo zavestno sproščati posamezne mišice. Ta tehnika jim pomaga, da se naučijo umiriti in sproščeno počivati. S to tehniko ima otrok priložnost podrobno občutiti svoje telo od znotraj in opazovati proces umirjanja.

4. TEHNIKE VIZUALIZACIJE (klikni za več)

Vizualizacija je pomemben del mentalnega treninga, ki jo uporabljajo športniki, poslovneži, jogiji. Otrokom je vizualizacija nekaj zelo naravnega, saj je njihov svet domišljije v tem obdobju zelo razvit.
S tehnikami vizualizacije otroku omogočamo, da se nauči predstavljati kar posluša ter ga spodbujamo, da odkriva notranji svet domišljije in vizije. S tehnikami vizualizacije otrok odpira energijsko središče Ajna, ki je center intuicije, jasnega vpogleda in vizije.


Video posnetek nastopa izrazni ples v komnbinaciji z jogo iz prireditve 2018