fbpx

Energijske blokade in joga

 

Vsak del našega telesa lahko ima  energijsko blokado. Energijske blokade predstavljajo našo nepredelano preteklost.

Tako imenovana “negativna” čustva, kot so: jeza, strah, zamere, zavist, ljubosumje, žalost, tesnoba, nelagodje, sovraštvo itd, pogosto podzavestno nalagamo, potlačimo na določenih mestih v telesu. To pravzaprav niso negativna čustva. To so čustva s katerimi se ne želimo soočiti,  ki nam povzročajo bolečino. Vsi bi se radi izognili bolečine in zato taka čustva raje potlačimo.

Proces tlačenja je podzavesten. To je enovrstni obrambni mehanizem. Zavestno mislimo, da smo šli čez, da smo pozabili. Vendar nič kar samo “pometemo pod predpražnik” ne izgine. Potlačena čustva motijo naše optimalno delovanje v sedanjosti in prihodnosti in determinirajo naše obnašanje, kljub temu, da se tega ne zavedamo.

Kadar ne podelamo čustva in neprijetne situacije, se ta nalagajo v našem telesu in s tem ustvarjajo energijske blokade. Telo, ki je polno energijskih blokad je nepretočno. Nepretočno telo je nezdravo telo. Vsaka energijska blokada v fizičnem telesu ustvarja bolezen.

Odstranitev energijskih blokad v jogi je lahko zelo učinkovito z usmeritvijo pozornosti na določeno točko oziroma področje telesa.

Med izvajanjem asan (jogijskih položajev) lahko v določeno točko pošiljamo svojo zavest.

Točka, ki jo izberemo je pogosto  energijska točka ali čakra. Čakre so energijski vrtinci, ki se nahajajo v bližini glavnih hormonskih žlez in najbolj pomebnih organov.

Cilj osredotočanja je, da to točko in njeno širše področje ozavestimo, jo bolje spoznamo, z njo vzpostavimo globlji stik in jo energijsko prebudimo.

Skupaj z zavestjo lahko v izbrano točko usmerimo tudi dihanje. To bo še bolj pripomoglo k energetizaciji in energijskem čiščenju.

Z osredotočenostjo na točko in z dihanjem bomo lahko izklopili um in vstopili v našo podzavest. Ne vedno a velikokrat lahko ozavestimo sporočilo, ki nam ga telo (iz točke fokusa) daje. Energijsko blokado lahko predihamo in ozaveščeno čustvo predelamo.

To je proces samozdravljenja, ki nam je z jogijsko prakso omogočen.

Mantra za fizično in emocionalno zdravljenje

Ana Colja

%d bloggers like this: