fbpx

Dih Sonca in Lune

 

Dih Sonca in Lune sta dihalni tehniki, ki nam lahko pomagata vplivati na živčni sistem, pljuča, sinuse in srce. Naš živčni sistem se regulira avtonomno z izmeničnim odpiranjem in zapiranjem leve in desne nosnice. To počne samodejno, brez našega zavedanja.

  1. Surja beda pranajama ali DIH SONCA

V udobnem sedečem položaju pokrčimo desno roko in kazalec in sredinec položimo v točko med obrvema. Začnemo  z vdihom skozi obe nosnici.  Potem zapremo desno nosnico s palcem in izdihnemo skozi levo nosnico. Potem vdihnemo skozi desno nosnico. To ponavljamo.

Vdih je vedno skozi desno nosnico, izdih pa skozi levo. Dihamo enakomerno in počasi, brez vmesnega zadrževanja dihanja in brez naprezanja.

S to dihalno tehniko spodbujamo produktivnost in povečujemo aktivno energijo v telesu, saj vdih skozi desno nosnico odpira Pingala energijski kanal, ki je povezan z delovanjem Simpatikusa. To je Jang energija ali Sončna energija, ki stimulira živčni sistem, prebudi um, blagodejno vpliva na sinuse, pljuča in srce.

To dihalno tehniko ne izvajajte, če ste prehlajeni.

  1. Čandra beda pranajama ali DIH LUNE

V udobnem sedečem položaju pokrčimo desno roko in kazalec in sredinec položimo  v točko med obrvema. Začnemo  z vdihom skozi obe nosnici.  Potem zapremo levo nosnico s prstancem in izdihnemo skozi desno nosnico. Potem vdihnemo skozi levo nosnico. To ponavljamo.

Vdih je vedno skozi levo nosnico, izdih pa skozi desno. Dihamo enakomerno in počasi, brez vmesnega zadrževanja dihanja in brez naprezanja.

S to dihalno tehniko spodbujamo sprostitev in umiritev v telesu, saj vdih skozi levo nosnico odpira Ida energijski kanal, ki je povezan z delovanjem Parasimpatikusa. To je Jin energija ali Lunina energija, ki umirja delovanje živčnega sistema, povečuje umirjenost uma in notranje zavedanje.

To dihalno tehniko ne izvajajte, če ste prehlajeni.

Dih Sonca je dihalna tehnika, ki je primerna za jutranjo prakso ali pred izvedbo jogijskih asan. Dih Lune je dihalna tenika, ki je primerna za večerno prakso ali kot uvod v meditacijo.

Več na to temo:

https://www.yogajournal.com/yoga-101/balancing-act-2

Izmenično dihanje:

https://www.apsara.si/izmenicno-dihanje-nadi-shodanam-pranajama/ 

Ana Apsara Colja

%d bloggers like this: