fbpx

Zadrževanje diha (Kumbhaka)

 

Kumbhaka je Sanskrtska beseda, ki v prevodu pomeni “zadrževanje diha”.

Je dihalna tehnika, ki se uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugimi dihalnimi tehnikami, med prakso asan ali kot priprava za meditacijo. Kumbhaka povečuje toploto v telesu in nudi veliko dobrobiti tako na fizični kot na mentalni ravni.

Kadar ustavimo dihanje in zadržujemo dih ustavljamo tudi vse procese v telesu, tudi staranje. Na medceličnem nivoju pa prihaja do pospešeno izmenjavo plinov, kar omogoča celično čiščenje in močno dovajanje kisika v celicah. Celice se v Kumbhaki napolnijo s Prano – življensko energijo. Zato smo po praksi Kumbhake popolnoma vitalizirani.

Jogijijski spisi pravijo, da vsak človek živi toliko dolgo, koliko mu je določeno število vdihov in izdihov. Jogiji, ki redno izvajajo Kumbhako, transcendirajo čas, zmanjšajo število vdihov in izdihov na minimum in si podaljšujejo življenje. Jogi lahko živi tudi do 200 ali več let. V stanju mirovanja in zadrževanja diha se vsi procesi v telesu upočasnijo, uporabljamo minimalno energije za preživetje in skorajda ustavimo procese staranja.

Obstajajo dve vrsti Kumbhake:

  • Antah Kumbhaka – zadrževanje po vdihu, na polna pljuča,
  • Bahya Kumbhaka – zadrževanje na koncu izdiha, na prazna pljuča.
  • Obstaja še Sahaja Kumbhaka, ki pomeni zadrževanje diha v stanju popolne umirjenosti, kar pomeni, da  vdiha in izdiha skorajda ni. Naslednja stopnja je  Kevala Kumbhaka, ki je blizu stanja osvoboditve – Samadhi. V tem stanju izvajamo Kumbhako spontano, na katero koli točko vdiha in izdiha.

Danes raziskave kažejo, da je veliko bolezni povezanih z blokadami življenjske energije – Prane v telesu.

Z izmeničnim dihanjem Nadi Shodanam in z Antah Kumbhako omogočamo čiščenje energijskih blokad v telesu in s tem boljši pretok Prane, kar omogoča hitreje zdravljenje že obstoječih bolezni in preperečevanje nastanka novih. Pranajama in Kumbhaka sta še posebej efektivni pri diabetesu, pri različnih avtoimunskih in kožnih bolezni.

Kumbhaka izboljšuje koncentracijo, vitalizira um in telo, čisti toksine in umirja um.

Kumbhako je treba učiti po nekaj mesecih redne vadbe osnovnih dihalnih tehnik kot so: trebušno dihanje, prsno dihanje, polni jogijski dih, Kapalabhati, Ujjayi dih.

Najprej učimo Antah Kumbhako (zadrževanje po vdihu).

Zadrževanje diha more biti vedno prijetna izkušnja. Na začetku zadržujemo dih toliko časa, da nam je še prijetno in spontano. Če začutimo povišan srčni utrip, pomeni da pretiravamo. Pri praksi Kumbhake bi se moral srčni utrip zmanjševati in ne povečevati, um pa umirjati.

S prakso Kumbhake bomo v njej vedno bolj uživali in jo zadrževali dalj.

V Kumbhaki želimo občutiti stanje globoke relaksacije in zavedanja.

Kumbhako začnemo učiti s tehniko: trikotno dihanje (vdih –  zadrževanje – izdih).

Nadaljujemo s tehniko: štiriktno dihanje (vdih – zadrževanje – izdih – zadrževanje).

Potem jo lahko dodajamo v vse ostale dihalne tehnike.

Nato sledi dodajanje bandh (energijskih zapor) v Kumbhaki: Moola bandha, Udiyana bandha in Jalandhara bandha.

Ana COLJA

 

 

%d bloggers like this: