fbpx

Notranja in zunanja pot joge – prebuditev Kundalini

Kadar začneš prakticirati jogo čutiš njene dobrobiti že po prvi uri.

Si bolj sproščen, razgiban, um je bolj umirjen, napetost izgine. Ko prakticiraš jogo vsaj dvakrat na teden eno leto, pa že čutiš bolj globlje spremembe: križ te ne boli več, migren imaš manj pogosto, komaj čakaš na ta občutek sproščenosti na koncu ure, pri sproščanju.

Po dveh letih prakse ti verjetno ne paše več družba glasnih ljudi, cigareti ti ne dišijo več, se ne počutiš dobro po tem ko piješ alkohol. Smrdi ti svinjsko meso in govedina. Si verjetno že vljubila tišino, rada hodiš na dolge sprehode v naravi.

Zakaj se to dogaja?

Ker se telo z jogo čisti.

Ko se čisti telo, se odpirajo tudi naši energijski centri, pretok prane se povečuje in Kundalini (naša potencijalna energija) se počasi prebuja, počasi se naša zavest spreminja, dviguje. To je ta zunanja pot joge, ki se po parih letih redne prakse joge počasi obrača navznoter.

Ko se telo z redno prakso dodobra prečisti, so čakre močno pretočne in prebujena Kundalini energija  se dviguje vse višje in višje.

Asane (jogijske položaje) ne čutimo več samo na nivoju mišic, začnemo z leti čutiti pretok energije skozi telo. Veliko bolj smo občutljivi na te notranje sile v nas, na energijske blokade.

Tako po nekaj letnim rednim prakticiranjem dodobra poznamo in čutimo svoje telo, postanemo samozdravitelji. Nobena Strešica ni več enaka, nobena Kobra ni enaka. Ker je notranja pot joge vse globlja in globlja.

V vsaki Strešici lahko opaziš nov pretok, novo blokado, vsaka Strešica ti pove, kaj se v tebi trenutno dogaja. Vsaka asana postane tvoje ogledalo, v katero se lahko vidiš zares!

Tako je Radža joga  vpisana po stopnjah,  moja  15. letna praksa joge  mi je pokazala, dato drži.

Vse gre po stopnjah. Pozornost med prakso gre od zunaj navznoter, od mišice v organe, iz organov v žleze,  iz žlez v obtok, iz obtoka v energijsko telo, iz energijskega telesa do Kundalini.

Skozi prakso se naučiš najprej obvladovati svoje telo, potem obvladuješ svoje emocije, potem obvladuješ svoj um, ko pa lahko obvladuješ svojo potencialno energijo Kundalini, lahko spreminjaš svojo usodo.

Še zmeraj vem, da mi obračamo a sam Bog zares obrne, vendar Bog nam je dal vsa orodja, da če se trudimo in delamo na sebi, pospešimo proces rasti in čistimo svojo karmo hitreje, posledično lahko omilimo svojo slabo karmo in spremenimo svojo usodo. Saj je čas relativen, nekdo lahko počisti karmo v 100. letih, nekdo pa v enem letu, odvisno od truda in želje.

Po obladovanju asan in pranajame dodamo  bandhe (energijske zapore) potem pa pride na vrsto Kundalini tantra. Čudovite tehnike!

Večina tehnik pride intuitivno, samo telo in zavest te vodita skozi proces. Vsi gremo skozi isti proces a vsak v svojem času, v svojem tempu.

Tako, to je ta čudovita pot joge, ki nas spreminja, zdravi. Začne se z majhnimi koraki, a vsak korak šteje.

Ko pridemo do nivoja, da obvladujemo oz. usmerjamo Kundalini, ko jo čutimo v sebi med vadbo joge, lahko si pomagamo na vseh nivojih: fizično, mentalno, emocionalno in duševno. Kundalini je največji dar od Boga, Kundalini je Njegovo seme v nas. Dokler ne začnemo s procesom prebujanja, to Božje seme z vsemi potencijali v nas spi.

Čaka, da ga prebudimo. Ko ga prebudimo, se vse spremeni, pa ne zunanje. Zunanje vse ostane enako a naša zavest se popolnoma spremeni.

 

Ana Colja

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: