fbpx

Jesenska meditacija (naj odpade)

Poiščimo udoben osnovni  sedeč položaj, kjer je naša hrbtenica poravnana.

Osredotočimo se na dihanje, dihajmo spontano skozi nos vse dokler se naš um ne umiri in dokler ne zaznamo, da je vsa naša pozornost usmerjena navznoter.

Nato vizualizirajmo, da smo DREVO. Naše noge in stopala so korenine, ki segajo globoko v zemljo. Začutimo to. Občutimo kako se s koreninami povezujemo z zemljo, smo stabilne in varne. Naše telo je deblo, ki je močno, zdravo in lepo.

Vizualizirajmo kako iz naše glave poganjajajo veje in na njih so listi. Vizualiziraj veliko in razvejano krošnjo od vratu navzgor.

Listi na vejah so jesenski: rdeči, rumeni, rjavi in so pripravljeni, da odpadejo.

Vsak list simbolizira eno lastnost, ki želimo da odpade iz nas.

_______________________________________________________________________

Prvi list, ki bo odpadel je list, ki simbolizira našo preteklost. Naj vse, kar je bilo v preteklosti in nas bremeni, sedaj odpade. (vizualiziraj kako list počasi pada na tla).

 

Drugi list, ki bo odpadel, je list, ki simbolizira našo žalost. Naj vse, kar nas je v življenju razžalostilo in vsa žalost, ki jo ne potrebujemo, naj odpade ( (vizualiziraj kako list počasi pada na tla).

 

Tretji list, ki bo odpadel je list, ki simbolizira naše bolečine. Naj vse bolečine, ki smo jih v tem življenju imeli, zdaj odpadejo. Če se jih zavedamo, katere so, jih zavestno spustimo, da odpadejo, če pa ne, vizualiziramo kako list bolečine pada na tla.

 

Četrti list, ki bo odpadel je list zamer. Naj vse zamere, ki smo jih kadarkoli v življenju imeli, zdaj odpadejo skupaj z listom, na tla. Tudi zamere, ki jih imamo do sebe. Če se zavedamo katere so, jih zavestno spustimo, da odpadejo z listom.

 

Peti list, ki bo odpadel je list jeze. Naj vsa jeza, ki se je z leti v nas nabrala, zdaj odpade. Če se zavedamo, na koga smo jezni (morda tudi nase) zavestno spustimo, da jeza odpade skupaj z listom na tla.

 

Šesti list, ki bo odpadel je list strahov. Naj vsi strahovi, ki so se nabrali v nas zdaj odpadejo. Če se zavedamo kateri so, zavestno dovolimo, da skupaj z listom padejo na tla. Jih ne potrebujemo več.

___________________________________________________________________

Občutimo kako smo lahkotni, ker smo spustili vse “liste”, ki so nas bremenili. Bil je čas za to.

Naše veje so zdaj pripravljene na nove “liste”, nove izkušnje, ki nam jih življenje prinaša.

Tako kot drevo, ki spusti stare in suhe liste in si pridobi nove spomladi, tako tudi mi, šele ko  spustimo staro, lahko naredimo prostor za novo.

avtor: Ana Apsara Colja

foto: Gregor Kapun