fbpx

Anapana-sati-Yoga – joga o zavestnem dihanju

 

 

Pranayama-Breathing

 

“Buddha je odkril eno od najmočnejših metod za ustvarjanje notranjega sonca zavesti. Metoda ne ustvarja samo notranje zavedanje ampak hkrati dovoljuje, da zavest prodre v vsako celico telesa. Ta metoda je znana pod imenom Anapana-sati-Yoga– joga o zavedanju prihajajočega in odhajajočega diha.
Naše dihanje je nezavedno. Dih vsebuje prano, dihanje predstavlja tisto, kar je vitalno v samem življenju. Če bi se mogli ves čas zavedati svojega diha, če to ne bi bil mehanski, podzavesten proces, bi umrli. Ker prej ali slej bi pozabili dihati. Narava človeka je, da prej ali slej pozabi. Nobene stvari se ne moremo nenehno spominjati. Naš um ni programiran na tak način.
Tako dihanje predstavlja most med zavestnim in podzavestnim.
Lahko kontroliramo svoje dihanje do ene točke, lahko ga celo ustavimo za nekaj časa, ampak ga ne moremo ustaviti za vedno. Dihanje se nadaljuje brez našega nadzora, je neodvisno od našega nadzora. Tudi če smo v komi nekaj mesecev, bomo dihali, ker je dihanje podzavestni mehanizem.
Buddha je uporabljal dih kot vozilo, da doseže dve stvari istočasno: da ustvarimo zavedanje diha in da dovolimo, da ta zavest vstopi v vsako celico telesa.
Rekel je: »Dihaj zavestno«.  To ne pomeni, da delaš dihalne tehnike ampak da samo opazuješ dihanje kot objekt, ki ga želiš ozavestiti, brez da bi ga spreminjali.
Ko narediš vdih, vdihni zavestno. Naj se tvoja zavest premika skupaj z vdihom. In ko izdihuješ, naj tvoja zavest potuje navzven, skupaj z izdihom. Gibaj se z dihanjem ven in noter, naj bo tvoj pozornost z dihom, plavaj z njim. Ne pozabi na niti eden sam dih.
Buddha je rekel, da, če bi se lahko zavedali popolnoma vsakega vdiha in izdiha v eni uri, bi postali razsvetljeni. Ampak ne smemo spustiti niti enega vdiha in izdiha da gre mimo, brez, da bi se ga zavedali.
Ena ura je dovolj. Zdi se kot samo en mali delček časa, ampak ni. Ko to poskušaš izvesti, se ti ena ura zazdi kot 1000 let, ker v navadnih okoliščinah nismo sposobni se zavedati vdiha in izdiha niti šest sekund. Samo oseba, ki je v globoki kontemplaciji je sposobna to izvesti. Ker naš um ni urjen. V enem trenutku se zavedamo vdiha, v drugem trenutku smo že nekje drugje.
Da se popolnoma zavedaš dihanja moraš biti v stanju brez misli. Misli nam jemljejo pozornost. Ne moreš v istem času misliti in se zavedati dihanja. Ko usmeriš pozornost na dihanje, se bodo misli ustavile. Samo ena misel, te lahko odnese stran od tvojega zavedanja diha.
Bolj, ko se bomo trudili biti zavestni svoje dihanja, bolj zavestni bomo postajali. To zavedanje nas bo spremenilo, postali bomo nova oseba, v novem svetu.
Mi mislimo da je dihanje samo funkcija telesa, namenjeno čiščenju naše krvi. Ampak z zavedanjem svojega dihanja boste ugotovili da gre za proces, ki je veliko več kot samo fizičen.
Ko zavestno dihaš noter in ven, postopoma prihajaš do svojega centra. Dihanje bo postajalo vse bolj plitvo. Vsakič, ko vdihneš, si bližje centru. En dan, boste začutili svoj center, v bližini popka. Lahko ga začutite samo če se gibate z dihom zavestno, in vztrajno kajti, bližje kot boste centru, težje boste vzdrževali zavestno dihanje.
Začnite s točko, ko zrak vstopa skozi nos. Bolj globlje kot potujete z vdihom, težje vam bo, da vzdržujete zavest. Misel bo prišla, ali zvok ali karkoli drugega, kar vas bo vrglo ven iz zavestnega stanja. Če vam uspe prideti do centra, boste opazili, da se v centru za trenutek dihanje ustavi in nastane luknja. Med vdihom in izdihom obstaja luknja, subtilna razdalja, trenutek, ko ni ne vdiha in ne izdiha. Ta trenutek, ta luknja je naš center.
To tehniko je Buddha uporabljal, kot sredstvo, ki nas pelje vse bližje in bližje k centru«.

Pevod teksta iz knjige: Osho – Book: Meditation The Art of Ecstasy.

%d bloggers like this: