fbpx

Dih meha (Bhastrika pranajama)

Naslednjič, ko se boste počutili zaspani, namesto da bi segli po skodelico kave, poskusite to energično tehniko dihanja.

Bhastrika, ali “dih meha,” je tradicionalna dihalna tehnika (pranayama), ki pomaga povečati prano ali življenjsko energijo v telo. Če potrebujemo poživitev, je ta tehnika prava rešitev. Če občutimo meglo v glavi, nam bo Bhastrika pomagala razbistriti um in raztreti mentalne oblake.

“Dih meha” blagodejno vpliva  na več načinov:

 • Povečuje prebavno moč in povečuje prebavni ogenj.
 • Pospešuje metabolizem.
 • Povečuje pretok krvi v telesu in s tem vitalizira vse organe in tkiva.
 • Čisti telo in prebuja notranjo moč.
 • Povečuje dovajanje kisika v telo.
 • Čisti blokade v pljučih in nosu.
 • Čisti energijske blokade v telesu, dovaja Prano – življenjsko energijo v vseh organih.
 • Uravnava doše (Vatta, Pitta, Kapha).

Bhastrika ima poleg fizičnih tudi spiritualnih dobrobiti. Z redno prakso te tehnike lahko razrahljamo tri glavne fizične vozle v telesu, ki držijo našo dušo ujeto:

 1. Brahma Granthi (vozel se nahaja v medeničnem dnu in vpliva na korensko in spolno čakro).
 2. Vishnu Granthi (vozel se nahaja v srčni čakri).
 3. Rudra Granthi (vozel se nahaja v tretjem očesu).

Ti mentalni in emocionalni vozli blokirajo človekovo evolucijo. Ko jih s prakso Bhastrike razrahljamo, lahko spiritualno napredujemo.

Bhastrika tudi odpira prehod prane skozi glavni energijski kanal Šušumna, ki teče po hrbtenici. Na dnu tega kanala, pri trtici se nahaja naša speča potencijalna energija Kundalini, ki se s prakticiranjem te dihalne tehnike lahko prebudi in usmerja navzgor, proti višjim centrom. Na ta način lahko mehansko dvigujemo svojo zavest in spiritualno evouliramo.

Postopek izvedbe:

Udobno se usedite v Sukhasano (položaj za meditacijo). Naredite nekaj sproščenih vdihov in izdihov skozi nos. Ko vdihnete sprostite trebuh navzven, ko izdihnete naj trebuh gre noter proti hrbtenici. To je pravilno trebušno dihanje.

Pri Bhastriki gre za sunkovit, kratek in odločen vdih skozi nos pri čem gre trebuh sunkovito ven, nato sledi sunkovit, kratek in odločen izdih skozi nos pri čem sunkovito potisnemo trebuh noter. Ritem diha je približno en cikel na sekundo.

Med izvajanjem naj bo hrbtenica poravnana, dihanje se izvaja iz trebušne prepone, trebuh intenzivno potuje noter in ven, prsni koš miruje.

Dihalno tehniko lahko ponovimo tri krat. Prvič naredimo 10 ponovitev, pri drugi in tretji seriji po 20 ponovitev. Če med dihanjem čutite vrtoglavico, za kratek čas prenehajte z izvedbo. Med serijami si vzemite premor približno 10-15 sekund.

Pomembno je, da med prakso poslušamo svoje telo in upoštevamo telesne znake. Po izvedbi bi  morali občutiti večjo količino energije v telo, toploto v trebuhu, jasnost v glavi. Če nam tehnika prinaša neugodje, prenehajmo z izvajanjem.

Kdaj jo izvajamo:

Ni priporočljivo izvajati Bhastriko pred spanjem, saj boste težko zaspali. Ta dihalna tehnika je najbolj učinkovita, če jo izvajamo  zjutraj, na tešče, predvsem v zimskem času. Lahko jo izvajamo tudi čez dan, takrat ko smo utrujeni ali zaspani a vedno na prazen želodec.

Kontraindikacije:

To dihalno tehniko ne smete izvajati če ste noseči, če imate epileptične napade ali panične motnje ali če ste srčni bolnik. Ne izvajajte jo na poln želodec in kadar ste prehlajeni (zamašen nos).

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: