fbpx

Mantra meditacija

Kaj je Mantra?

Mantra je orodje za zaščito uma pred vsakdanjega podzavestnega cikla misli in delovanja, ki so v nas in ki nas pogojujejo. V starih Vedskih spisih se vtisi, ki prihajajo v naš  podzavestni um imenujejo Samskare.
Ti vtisi, ki se nalagajo v našem umu skozi kulturnega pogojevanja in preteklih izkušenj, preteklih življenj, direktno vplivajo na to, kako dojemamo sedanjost.

Mantre so zvočne vibracije in starodavne tehnike, ki jih lahko uporabimo zato, da zaščitimo svoj um, da se ne zagozdi v samskarinem vodnjaku brez dna.

mantra_japa_ardhnarishwaraKadar izgovarjamo mantro ta vibrira po telesu in v umu. To ustvarja in povečuje senzorično zavest. Sama besede MANTRA je sestavljena iz dveh delov. Beseda MANAS, ki je  sanskritska in pomeni UM.

Beseda TRAJATE, ki pomeni OSVOBODITEV. Torej prevod besede Mantra je:

Orodje ali tehnika za osvoboditev od  UMA.

Mantre delujejo tudi, če ne razumemo njihovega pomena.

Mantre nas ščitijo, nam pomagajo pri različnih karmičnih ovirah, dvigujejo našo zavest, razvijajo Bhakti- brezpogojno devocijsko ljubezen. Lahko nam pomagajo pri karmičnih vozlih na področju dela, zdravja, v zakonu, z otroki itd.

V tem težkem obdobju skozi katerem gre celotna človeška vrsta osebno vidim edino rešitev v dvigovanju globalne zavesti nad strahom in tesnobo, ki nam ga dnevno servirajo. Treba je preseči um  in se dvigniti na duhovno raven ter razumeti in videti življenje iz te perspektive.

Iz duhovne ravni je to življenje darilo, vsak dan je dragocen in ga je treba živeti z zavestjo Boga in SVETLOBE.

S HVALEŽNOSTJO V SRCU, V STIKU S SEBOJ IN Z NARAVO.

Strah, tesnoba in stiska so posledica napačnega in omejenega pogleda na obstoj.

Mantra je orodje, ki nam nudi najlažji dvig zavesti in je še posebej primerno za to obdobje splošne psihoze. Vedski spisi priporočajo petje in poslušanje manter  ravno za to obdobje Kali juge, ki je polno teme, nizke zavesti in najnižjih nagonov. Obdobje polno demonov, ki niso od zunaj ampak znotraj nas, še posebej če jih hranimo.

Mantra nas ščiti pred zunanjimi vplivi in vdori napačne zavesti ter nas ohranja na pravi frekvenci.

Na frekvenci  Ljubezni, Božanskosti in Svetlobe. Ko se bo dvignila zavest vseh nas, bodo vse namišljene nevarnosti izginile. Dolga bo ta pot….a se začenja pri vsakemu od nas.

Sanskrtski proučevalec Nikolai Bachman razlaga, da Sanskrit se je pojavil kot jezik manter in da vsaka mantra ima specifični in splošni efekt na nas, na druge in na svet. Kadar jo pravilno izgovarjamo ta Sveta energija globoko vpliva na osebo in njeno življenje.
Swami Sivananda je učil, da mantra meditacija s svojo ritmično vibracijo transformira mentalne substance in stabilizira vibracije petih slojev telesa (koše).

Redno izvajanje mantra meditacije naj bi nam pomagala, da prebijemo naše sloje in nas peljala globlje do naše same esence, do izvora.

Se pravi mantra meditacija pomeni zavestno in pozorno ponavljanje ali poslušanje določene mantre dalj časa. Pogosto si pri mantra meditaciji pomagamo z rožnim vencem (japa) na katerem štejemo kroge izgovorjenih manter.

Če nas duhovni učitelj inicira v določeno mantra meditacijo, je moč mantre še večja.

Seznam manter, ki jih priporočam in ki so meni pri srcu so spodaj. Uporabljam jih na mojih urah joge in meditacije ter na zvočnih kopelih. 

Klikni na povezave:

DevaPremal- Jai Radha Madhav

Adi Shakti – Bhakti Mantra

Deva Premal- Gayatri Mantra     

Pomen Gayatri mantre

Purnamadah

Deva Premal – Om Shanti Shanti Shanti Om

Deva Premal – Om Namo Bhagavate Vasudevaya

Deva Premal- Moola Mantra

Deva Premal- Om Namo Narayanaya

Devi Prayer

Maha Mrityunjai

Hare Krishna Meditation

Deva Premal-Chidananda

Deva Premal – Om Ram Ramaya

Deva Premal- Om Asatoma

Deva Premal – Om Shree Sache

Deva Premal – Om Purnam

Snatam Kaur and Mirabai Celba

Deva Premal Mantra meditation

Aum Mantra

Ajeet Kaur 

Durge by Shantala

Mantras for deep inner peace

Snatam Kaur – Ek Ong Kar

Ajai Alai mantra

Prana Apana Sushumna Hari

Guru Guru Wahe Guru

Govinda Govinda Hari Hari

Waah yantee kar yantee

Shiva invocation

Om Gan Ganapataye namaha

Durgaashtakam

Om So Hum

Guru Ram Das

Kiss the earth

Ana Ugrinovska Kapun

%d bloggers like this: