fbpx

Sočutje in dobrohotnost

Temu mesecu, ki je priprava na Novo Leto  bi rada posvetila  temo: SOČUTJE IN DOBROHOTNOST.

Inspiracijo za temo sem dobila po poslušanje videja v katerem ima kratek govor Njegova Svetost Dalaj Lama.

Izredno ga spoštujem in njegovi govori so mi vedno zelo blizu pri srcu.

Po skoraj 20. letih prakticiranja različnih vrst joge in meditacije ter poglabljanja vase sem tudi sama prišla do spoznanja, da je sočutje, dobrohotnost in odprto srce ključ do mirnega, polnega in srečnega življenja.

Nič materialnega nas resnično ne more osrečiti.

Ljubezen do življenja, do vsega okoli nas, do ljudi in živali…..tukaj je sreča. Dajanje in sprejemanje ljubezni, to je naše najvišje poslanstvo.

Zato bomo v Decembru na urah joge in meditacije prakticirali mantro AUM (mantra za vsesplošno dobrobit) in bomo izvajali meditacijo DOBROHOTNOSTI.

Mantra AUM predstavlja praizvorni zvok in prvi zvok, ki je nastal v vesolju. V njej se nahaja DNK celotnega univerzuma. V njej smo mi in vsa živa bitja, celotno stvarstvo. Predstavlja srž, osnova obstoja. Ko pojemo AUM, želimo se posvetiti vsakemu zlogu.

A- predstavlja ustvarjanje, spočetje univerzuma,

U- predstavlja vzdrževanje univerzuma

M- predstavlja uničenje univerzuma.

Vse, kar je materialno pogojeno nastane, nekaj časa obstaja in nato  se uniči. To je osnovni zakon materialnega univerzuma, ki ga ne moremo spremeniti, lahko ga samo sprejmemo, z zavedanjem, da ta cikel poteka večno…in se ponavlja znova in znova.

Pri petju se zavedamo, kako vse materialno je minljivo, svetloba in ljubezen pa sta večna. Na ta način s petjem dajemo svetlobo in ljubezen, dobrohotnost sebi in drugim.

V decembru si bomo tudi vzeli čas, da kontempliramo o stvareh, ki so se nam zgodili v letu, ki odhaja. Poslovili se bomo od tega leta z zavedanjem, kaj nam je dobrega prineslo in kaj nas je naučilo.

Vzeli si bomo tudi čas, da poiščemo namere za leto, ki prihaja. Namere so kot seme, ki ga zasadimo v svojem srcu in pustimo, da obrodi plodove, če je to za naše najvišje dobro.

Vabljeni, da se mi pridružite v veselem decembru!

Video govor Dalaj Lame o o sočutnem umu:

O SOČUTNEM UMU

Posneta vodena meditacija Priprava na novo leto:

PRIPRAVA NA NOVO LETO

Ana Apsara Colja

%d bloggers like this: