fbpx

Bandhe ali energijske zapore

Beseda bandha v Sanskrtu pomeni zapreti, zaustaviti.

Bandhe so jogijske  tehnike, ki jih izvajamo v nadaljevalnem tečaju. Služijo za pospeševanje pretoka energije v določenih delih telesa.

Med izvajanjem bandh zaustavljamo energijskih pretok in  pretok krvi, po sprostitvi zapore pa se poveča količina krvi v določenem delu telesa in pri tem odplavljamo stare, odmrle celice.

Na tak način se izboljša delovanje vseh organov, se pospeši krvni obtok, bandhe pa blagodejno vplivajo tudi na možganske centre, izboljšujejo izmenjavo energije  ter odravljajo energijske vozle.

Bandhe odpravljajo stres in psihični nemir ter ustvarjajo notranjo harmonijo in uravnoteženost.

Obstajajo 4 vrste bandh:

  • Mula bandha – stiskanje mišic perineuma
  • Uddijana bandha – dviganje prepone
  • Džalandhara bandha – zapora z brado
  • Maha bandha – sočasno izvajanje vseh treh zgoraj navedenih bandh.

bandhas

Predpogoj za izvajanje bandh je redna in daljša vadba osnovnih dihalnih tehnik: polno jogijsko dihanje, trikotno dihanje, štririkotno dihanje, kapalabhati, bhastrika, nadi shodanam, ujjayi dih itd.

1. Mula Bandha

Izvajamo jo v Sukhasani, osnovnem sedečem položaju. Po globokim vdihom sledi zadrževanje vdiha – Kumbhaka. Hrbet naj bo zravnan. Osedotočimo se na Mooladhara oz. korensko čakro in močno stisnemo mišice medeničnega dna ter energijsko čutimo kako vlečemo energijo iz medeničnega dna navzgor po hrbtenici. Ko imamo dovolj zadrževanja, se ob dolgem izdihu vrnemo v začetni položaj in sprostimo mišice medeničnega dna.

Potem naredimo nekaj vdihov in izdihov in nadaljujemo z drugo ponovitvijo. Na začetku naredimo 5-6- ponovitev.

Mula bandha krepi mišice medeničnega dna in povečuje prekrvavitev v medenici. Pomaga proti hemoroidom, umirja delovanje vegetativnega živčnega sistema in umirja um.

Prebuja kundalini šakti oziroma našo potencialno spečo energijo, ki spi v medeničnem dnu. Energetizira in uranoveša delovanje nadledvičnih žlez in Mooladhara čakro.

Mula bandho lahko izvajamo tudi po dolgem izdihu v Kumbhaki.

2.Uddijana bandha

Izvajamo jo v Sukhasani oz. osnovnem sedečem položaju. Po popolnem izdihu sledi zadrževanje oziroma Kumbhaka. Hrbet naj bo zravnan.

Usmerimo pozornost na Manipura čakro. Sproščene trebušne mišice povlečemo navznoter in navzgor kolikor je mogoče tako, da se prepona dvigne in trebušna stena vboči. Ko imamo dovolj zadrževanja ob globokem vdihu se vrnemo v prvotni položaj.

Naredimo nekaj sproščenih vdihov in izdihov in potem nadaljujemo z drugo ponovitvijo. Ponovimo 5-6 krat.

Uddijan bandha stimulira delovanje Manipura čakre in sončnega pleteža. Pospešuje pretok energije v vseh trebušnih organih in spodbuja delovanje trebušne slinavke. Pomaga proti zaprtju in sladkorni bolezni. Povečuje telesno odpornost, umirja jezo in bes, pomaga proti depresiji.

Bandho izvajamo na tešče. Jo ne izvajamo med nosečnostjo ali če imamo visok krvni pritisk.

3. Džalandhara bandha

Izvajamo jo v osnovnem sedečem položaju Sukhasana. Hrbet naj bo zravnan. Po globokem vdihu sledi zadrževanje diha oziroma Kumbhaka. Brado močno pritisnemo na prsi oziroma med ključnici, tako, da zapremo požiralnik in sapnik. Osredotočimo se na Vissudha čakro oziroma na grlo. Ko imamo dovolj zadrževanja, z dolgim izdihom se vrnemo v začetni položaj.

Naredimo nekaj sproščenih vdihov in izdihov in nadaljujemo z naslednjo ponovitvijo. Naredimo 5-6 ponovitev.

Džalandhar bandha lajša težave pri obolenjih grla, vpliva na delovanje ščitnice. Enrgetizira grlo in Vishudha čakro. Izvajamo jo lahko tudi po dolgem izdihu, v Kumbhaki.

Pri težavah s ščitnico se je pred izvajanjem treba posvetovati z zdravnikom.

4. Maha Bandha

Izvajamo jo v osnovnem sedečem položaju Sukhasana. Izvajamo jo potem, ko obvladamo izvajanje vseh treh zgoraj omenjenih bandh.

Hrbet naj bo zravnan. Po popolnem izdihu sledi zadrževanje oziroma Kumbhaka. Naredimo najprej Mula bandho, potem naredimo Uddijana bandho in na koncu naredimo še Džalandhara bandho.

Ko imamo dovolj zadrževanja, z globokim vdihom najprej sprostimo Mula, nato Uddijana in nato še Džalandhara bandho. Pridemo v prvotni položaj.

Po nekaj sproščenih vdihov in izdihov lahko nadaljujemo z naslednjo ponovitvijo.

Naredimo 3-5 ponovitev.

Maha bandha učinkuje na celo telo in na vse energijske centre. Še posebej vpliva na delovanje vegetativnega živčnega sistema, na notranje organe, mišice in živce. Močno vpliva na psiho tako, da nas umirja in osredišča.

Je zelo močna energijska tehnika, ki jo ne smemo izvajati predolgo. Moremo opazovati svoje telo in zaznavati, kdaj je dovolj.

marlanalaosa.wordpress.com_

 

Pripravila Ana Colja